Hjärtstartare räddar liv

På den mycket informativa sajten hearty.se finns allt du behöver veta om plötsligt hjärtstillestånd, hur man återupplivar någon som drabbas av plötsligt hjärtstillestånd, samt om hjärtstartare och hur stor roll tillgången till en sådan faktiskt spelar när det gäller överlevnad vi plötsligt hjärtstillestånd.

Av alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp så överlever mellan 5-10%, är man kliniskt död i mer än 3-4 minuter är chanserna för överlevnad minimala så det gäller att handla snabbt och precist när någon i ens närhet drabbas. De flesta människor idag har någon gång, någonstans fått lektioner i HLR, men denna typ av kunskap är för de flesta färskvara så det är ens eget ansvar att hålla sig uppdaterad - det kan göra skillnad mellan liv och död.

Utbilda dig själv

Nu är det bara så mycket man kan åstadkomma med vanlig hjärt- och lungräddning. Något som är långt mer effektivt är en hjärtstartare. Fler och fler hjärtstartare placeras på offentliga platser och långt fler liv räddas när antalet publika hjärtstartare ökar. En hjärtstartare hjälper inte bara till med att chocka igång hjärtat på den vars hjärta stannat utan hjälper också den person som försöker återuppliva personen genom att hela tiden ta puls och ge råd. Läs mer om detta här.

Det är lätt att drabbas av panik när en så pass allvarlig situation uppstår och en människa ligger framför en, till synes livlös. Men genom att aktivt utbilda sig själv, se till att ha koll på var det finns publika hjärtstartare och ta ansvar för att det finns en hjärtstartare till exempel på ens arbetsplats är alla sätt att underlätta för sig själv om situationen någon gång skulle inträffa. Genom att sprida denna information ökar man också sina egna chanser att överleva, om man någon gång skulle drabbas av plötsligt hjärtstillestånd.

19 Jun 2015