Jobba på mekanisk verkstad?

Är det så att du skulle vilja jobba på en mekanisk verkstad? Det kan du göra om du satsa på att bli cnc operatör till exempel. 

Om du ska välja gymnasielinje och vet att det är detta du vill göra, så kan du då välja att läsa Industritekniska programmet som är en bra grundläggande utbildning. Du väljer då inriktningen Produkt- och maskinteknik.

Om du är äldre och inser att detta är detta är det du vill göra, kolla då med Komvux eller YH. 

Vad gör man som CNC operatör?

När man jobbart som en CNC-operatör så innebär det att man oftast har en datorstyrd maskin att ansvara för. Denna maskin används för mekanisk bearbetning av arbetsstycken. Maskinen kan tillverka olika detaljer på olika sätt. Det finns nämligen många olika sorters CNC maskiner. Materialet man jobbar med är ofta metall, men kan även vara annat. 

Man programmerar sin maskin utifrån ritningar och CAD / CAM-underlag. Programmering kan skötas av särskilt anställda tekniker eller av dig som CNC-operatör.

Som CNC-operatör kan du vara inriktad antingen mot fräsning, svarvning eller pressning i produktionen, men du kan även växla mellan uppgifterna.

Vad betyder CNC?

Förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Control. Det betyder att en datorstyrd maskin används i tillverkningsprocessen, t.ex. vid fräsning, svarvning eller svetsning.

Jobba som CNC-operatör

Idag finns det ett ganska stort behov av utbildade CNC operatörer, då det är få som utbildar sig till det. Så det ger goda chanser att få bra jobb inom det om du ser till att utbilda dig!

23 Apr 2021