Varför avskyr de flesta katter vatten?

De allra flesta katter, de är inte alls förtjusta i vatten. Det är därmed inte lika lätt att bada en katt som det är att bada en hund. Hundar och barn, de brukar älska vatten och leker gärna i vatten. Om du har barn, testa att ta dem till en vattenlekplats, läs mer på cadoaqua.se.

Det man tror har att göra med de flesta katters ovilja att ha umgänge med vatten är att det har att göra med värme och kyla. Eftersom kattpälsen normalt är mycket torr, blir den snabbt genomblöt och förlorar därigenom sin isolerande förmåga.

Sedan är det olika från katt till katt. Även om många av de katter som härstammar från den europeiska vildkatten och lever i tempererade områden har ärvt denna rasskräck för vatten så finns det ju idag en hel del utställningskatter om badas ofta, som vant sig vid att göra det.

Andra anledningar till katters avsky för vatten

Om en katt blir blöt, så gör det ofta att pälsen de har blir tung. Det gör att katten känner sig obekväm och osmidig. Sen är det ju så att katter överlag är väldigt renliga djur som putsar sin päls dagligen för att de ska känna sig trygga, lugna och till ro med själva. Tar vi då och badar dem med vatten så störs deras egen städning de gjort av sig själva och det kan leda till att katten känner en tillfällig stress och osäkerhet.

Katter i varmare områden tolererar ofta lite bättre detta med att bli bläöta. Till exempelvis så kan man se på rasen Turkish Van, som lever i Östra Turkiet, att de älskar till och med att ta sig en och annan simtur i sjön Van, därav rasnamnet.

11 Apr 2022