Djur är inga leksaker

Att ha ett eget djur kan vara toppen för ett barn. Men det gäller att komma ihåg att djuret inte är någon leksak som kan behandlas hur som helst. Man ska vara rädd om djuret och tänka att det ska må bra.

Därför är det bra att tänka efter om barnet är tillräckligt moget för att ta hand om ett djur. Man kan naturligtvis hjälpa till som vuxen också.

Tänk också på hur gammalt djuret blir. Ett djur som är roligt idag kanske inte är så roligt att ta hand om 10 år senare.

Det finns en del barnböcker om leksaker som lever och har känslor och som blir ledsna när barnet inte vill leka med dem. Precis så kan det vara med djur. Fast på riktigt. Det är också bra att läsa om djuret tillsammans med barnet så att man vet hur djuret ska tas omhand.

Man kan också träna på att ta hand om ett djur genom olika appar i platta eller mobil. Där ska man uppfylla det imaginära djurets behov och då märker man att det kan vara en del uppoffringar.

Om barnet under en längre tid har önskat sig ett djur och lärt sig mycket kan det vara dags att skaffa ett djur. Annars kan det vara lika bra att söka online efter billiga leksaker och ge barnet vanliga leksaker och skjuta upp beslutet om att skaffa ett djur till barnet blivit lite mognare och äldre.

Det är viktigt att både djuret och barnet mår bra.

 

27 Dec 2016