Börjat med skogspromenader

hösten i skogen

Jag har börjat en del med att promenera i skogen. Jag har länge tänkt att jag ska vara mer aktiv och att ta mig ut i naturen mer. Jag vet ju att man mår bra av att tillbringa tid där. Man får frisk luft, samt att man får röra på sig. Jag har kommit på nu att man kan kombinera att motionera och göra annat, som att plocka svamp. Jag älskar ju till exempel kantareller. Dessa svampar kommer redan under sommaren men kan finnas till långt in på hösten. Så jag försöker fylla på med svamp nu när jag är ute. Skogen är ju som ett skafferi, med en massa ätbart. Det enda jag inte gör är att jaga. Jag äter kött, men det får vara andra som skjuter dem. Jag skulle inte klara av det. Jag har en vän som jagar, köpte en värmekamera till honom i present häromsistens och som tack för det så fick jag älgkött. Så en älggryta med kantareller blev det av det! Här får ni receptet:

Älggryta med kantareller

Ingredienser
800 gram grytkött av älg
2 gula lökar
3 morötter
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
3 dl rödvin
3 enbär
2 lagerblad
2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
2,5 dl grädde
2 msk gelé som svartvinbärsgele (valfritt)
1 msk messmör (valfritt)
1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
200 gram kantareller
2 msk smör att steka svampen i
1 schalottenlök

Tillagning
Skär köttet i ca 2x2 cm bitar om det ej redan är i bitar när du köpte det (dela ev. stora grytbitar).
Skala och klyfta löken.
Skala och skär morötter i grova bitar.
Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.
KANTARELLRÖRA: Skala och hacka löken.
Rensa kantareller och skär bort fula delar.
Dela ev. stora kantareller i mindre bitar, ca 2x2 cm.
Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.

Dessa tillbehör är goda att ha; 

4 port kokt pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller valfritt
1 dl svartvinbärsgele
2 dl lingonsylt
65 gram grönsallad
2 tärnade tomater
250 gram kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, sockerärtor, blomkål, broccoli eller valfri sort

30 aug 2019