Laga egen indisk mat

Något jag älskar att äta, det är indisk mat! Dock har det varit så de två senaste gångerna, att jag nog valt lite för starka rätter. Jag har nämligen drabbats av halsbränna efter de gångerna. Som tur är så har jag ju alltid Gaviscon hemma, som direkt ser till att ta bort det. Läs mer om det på www.gaviscon.se.  Så det är ingen fara, så sett. Men, jag funderar på att nästa gång jag är sugen på indiskt, att laga det själv. Då kan man ju styra hettan och smaken lite bättre. Hittade ett recept jag är sugen på att testa och ska nog göra det i helgen. Delar det nedan, så att även ni kan testa!

Rogan josh – Indisk lammgryta

Ingredienser

4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk matolja
1 1/5 kg grytbitar från lamm
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk malen spiskummin
1 1/2 tsk stötta dillfrön
1 krm malda nejlikor
3 msk färsk riven ingefära
500 g krossade tomater
5 dl vatten
2 dl matyoghurt
salt och peppar
Till servering
basmatiris
mango chutney
naanbröd

Gör så här:

Skala och skiva lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla chilin.

Fräs lök och chili sakta i oljan ca 10 minuter. Lägg i grytbitarna och blanda dem med löken och kryddorna. Rör ner ingefära, tomater och vatten. Koka grytan sakta utan lock ca 30 minuter. Lägg på locket och koka ytterligare ca 1 1/2 timme, eller tills köttet är mört.

Rör ner matyoghurt och smaka av med salt och peppar.

Servera lammgrytan med basmatiris, mango chutney och varmt naanbröd.

16 nov 2021